Kalender

mån
tis
ons
tors
fre
lör
sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
February 2016
 

On Facebook

Traditioner

Valborgsmässofirande på Lerhällan

 

Hur länge majbrasa på Lerhällan har förekommit är okänt, men vi som är tillräckligt gamla minns att det var tradition åtminstone under 1940-, 1950- och 1960-talen. Läget nere vid stranden var lämpligt för ändamålet. Här var det ingen risk att elden skulle sprida sig till bebyggelsen. Läget högst uppe på berget gjorde också att brasan kunde ses vida omkring av människor som eventuellt befann sig på Kylören, Snöan eller i Tjäruskär.

 

På senare år har valborgfirandet förlagt till en plats närmare bebyggelsen och närmare den bönhusbyggnad som sedermera blivit en byastuga. Detta gör det möjligt att välja mellan aktiviteter inom- eller utomhus.

 

Julfirande med tomtar

 

Traditioner med tomtar som servar hela byn har hängt med länge. De har kunnat säkerställas att seden existerade på 1920-talet, men det kan ha förekommit även tidigare. Vanligtvis sköttes tomtandet av två yngre manspersoner. Det hela var omgärdat med visst hemlighetsmakeri, för folket i stugorna skulle inte veta vilka tomtarna var. Det brukade bli ett vilt gissande om vilka som dolde sig bakom masker och dräkter.

 

Under perioder då det fanns affär i Kråken, förekom det att julklapparna lämnades in i affären och tomtarna hämtade dem där. Dessutom förkom naturligtvis att klappar förvarades i hemmen. Ett sådant system kunde innebära att tomtarna emellanåt fick gå fram och tillbaka ett par gånger mellan vissa hushåll. Efterhand blev det allt vanligare att julklapparna fanns på plats i det hushåll där mottagarna befann sig på julafton.

 

De som gick tomtar gjorde detta ideellt, men de brukade inte bli alldeles lottlösa för det. Det bjöds friskt på frukt och kakor i gårdarna. En och annan slant kunde det också bli. Beträffande kakor så var det väl inte så praktiskt, ty efter ett par timmars kånkande hade nog en hel del förvandlats till smulor.

 

Från 1950-talet och senare har det nog varit kontanter som dominerat i sammanhanget. Flera timmars tomtande krävde givetvis viss påfyllning för att säkerställa vätskebalansen och för att skölja ner eventuellt resdamm. I vissa hushåll kunde man tillhandhålla en slags vätska som påstods vara välgörande för blodcirkulationen. Denna vätska var tydligen välgörande på mer än ett sätt, ty det tycktes som om tomtandet blev trevligare ju längre kvällen led.

 

Det fanns år då tomtarna gick back ekonomiskt eller åtminstone näst intill. Som året när det rådde besvärlig ishalka på julafton. Vid en av fastigheterna lutade det ordentligt utför från husets framsida och ner mot vedboden cirka 20 meter bort. På något sätt hamnade den ena tomtens säck på det glatta underlaget och det mesta av julklapparna kanade iväg nedför backen. När allt var återsamlat och julklapparna utdelade, visade det sig att en fin skål hade gått sönder. Tomten fick betala den trasiga skålen.

 

 

Norrbyskärsresan 1988

 

Lördagen den 16 juli var det dags igen för den årliga båtresan. För tredje året i rad hyrde Kråken-Tjäruskär ideell förening en av de färjor som vanligtvis trafikerade sträckan Norrbyn-Norrbyskär. Denna dag blev det M/F Patronia, med plats för drygt 200 passagerare, som infann sig vid gamla Herakajen några minuter efter tolv. Totalt äntrade 64 personer fartyget och med Nils-Olof Sandström från Norrbyn vid rodret anträddes färden till Norrbyskär.

 

Ett lätt strilande regn hade passerat över människorna medan de väntade på färjans ankomst, men trots detta sågs inga sura miner bland passagerarna.

Under de fyrtio minuter länga resan passade man på att bland annat nyttja den servering som fanns ombord. Kaffe och öl såg ut att smaka alldeles förträffligt mellan lottköp och allsång. Sången ackompanjerades av Jan Åsberg på gitarr.

 

Framme på skäret vidtog andra aktiviteter av skilda slag. Hela tjugosex personer anmälde sig till Tjäruskärsmästerskapet i Kägelspel. Flera av dem var inställda på att besegra de båda föregående årens segrare Åke Åsberg. Alla spelade en serie om tre klot. Göran Åsberg inledde med att klara 11 poäng och behöll täten ännu när 18 spelare hade. Men sen kom då Jan Burström och Per-Uno Berggren. Båda nådde 14 poäng och särkastning fick tillgripas. Det blev en mycket spännande omgång där Jan segrade med 12 poäng mot Per-Unos 11.

Resultat:

1.   Jan Burström, 14 p (12)

2.   Per-Uno Berggren, 14 p (11)

3.   Göran Åsberg, 11 p

4.   Susanne Häggström, Rolf Hörnström, 9 p

6.   Mikael Bäckström, 8 p

7.   Johan Åsberg, Helen Björklund, 7 p

9.   Petra Åsberg, Kerstin Eriksson, Karin Åsberg, Lillemor Berggren, 6 p

13. Kjell-Ove Berg, 5 p

14. Helen Tjernström, Sven-Erik Berg, Ingrid Berg, 4 p

17. Åsa Åsberg, Jan Åsberg, Tomas Johansson 3, p

20. Anders Olsson, Åke Åsberg, 2 p

22. Helen Persson, Markus Karlsson, Tommy Åsberg, Rose-Marie Berg och

      Agneta Burström, 0 poäng.

 

Åtskilliga barn tog chansen och åkte en guidad tur med häst och vagn. Många resenärer passade på att avnjuta Wärdshusets mat och allehanda drycker, medan andra föredrog att fylla magarna ur medhavd matkorg. Klockan 16 anträddes återresan till Tjäruskär och det var många som uttryckte belåtenhet beträffande dagens resa.

Skrivet av Sven-Erik Berg

 

 Copyright © 2014. All Rights Reserved.